RONJA, RYÖVÄRINTYTÄR

Ronja, ryövärintytär (Inke Koskinen) & Birk (Kasper Korpela) / Kuva: Karri Harju

Astrid Lindgrenin klassikkoromaani taipuu ennennäkemättömäksi musiikkinäytelmäksi Vartiovuorella kesällä 2023, kun koko perheen kesäteatteri tuo ensi-iltaan Magnus Lindmanin dramatisoinnin
Ronja, ryövärintyttärestä. Kyseessä on Lindmanin dramatisoinnin suomenkielinen kantaesitys. Käännöksen tekee Kaisa Lundán. Näytelmän musiikit on säveltänyt Peter Adolfsson ja näytelmän Vartiovuorelle ohjaa Janne Jämsä.

”Minulle Ronjan suurin oivallus on se, että muutos parempaan on aina mahdollinen”, kertoo ensimmäistä kertaa Vartiovuorelle ohjaava Jämsä. ”Yleensä me ihmiset suhtaudumme muutoksiin tai ylipäätänsä meille vieraisiin asioihin kielteisesti.”  Jämsän mukaan uusien asioiden äärellä oleminen on aina pelottavaa, mutta se on myös äärimmäisen inhimillistä. ”Voittaaksemme pelkomme, tarvitsemme Ronjan kaltaisia vilpittömiä esikuvia, jotka pohjimmiltaan uskovat hyvään, kykenevät näkemään ja kokemaan ympärillään kauneutta sekä haluavat tehdä maailmasta paremman paikan.”

Ronja, ryövärintytär on vauhdikas koko perheen musiikkinäytelmä rohkeasti omaa polkuaan kulkevasta Ronjasta, jonka ääretön viisaus avaa lopulta aikuistenkin silmät näkemään ympäristönsä kauniimmin. 

”Ronjan tarina kannustaa meistä jokaista suhtautumaan ympäröivään maailmaamme innostuneesti, vilpittömästi ja empaattisesti. Siksi se on täydellinen satu juuri kaikenikäisille – niin lapsille kuin aikuisillekin”, hymyilee Jämsä.

Turun Kesäteatteria ylläpitävän Turun Työväen Teatterin kannatusyhdistys ry.:n  puheenjohtaja Taru Pätäri on tyytyväinen: “Tänä kesänä pääsimme toteuttamaan oman produktion kahden vuoden tauon jälkeen. Peter Pan ylsi lipunmyyntitavoitteeseen, josta olemme todella iloisia. Ronjan tarina jatkaa edellisen kesän teemaa uskosta seikkailuihin, uskosta keijuihin ja tasa-arvoiseen maailmaan. Teatterilla on vahva luotto Ronjan tarinaan; meille on tulossa jälleen upea kesä Vartiovuorelle.”

Näytelmän keskeisissä rooleissa nähdään Varsinais-Suomesta kotoisin olevia nuoria teatterialan ammattilaisia. Ronjan roolissa nähdään nykyisin Tampereen Työväen Teatterin vakituiseen näyttelijäkuntaan kuuluva Inke Koskinen, joka on näytellyt samaisen roolin Turun Nuoressa Teatterissa kymmenen vuotta sitten. Birkin rooliin on kiinnitetty Kasper Korpela, joka opiskelee parasta aikaa Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa (Näty). 

Näytelmän muut näyttelijät sekä taiteellinen työryhmä julkistetaan myöhemmin. 

Lipunmyynti alkaa Lippupisteen kanavissa marraskuussa. 

Tervetuloa viihtymään vehreälle Vartiovuorelle!

ENSI-ILTA 16.6.2023  I  ESITYKSET 12.6.-12.8.2023

Ronja, ryövärintyttären ohjaaja Janne Jämsä / Kuva: Karri Harju

Janne Jämsä on Tampereella asuva teatteriohjaaja ja tuottaja sekä perustamansa Suomen Kiertueteatterin teatterinjohtaja. Jämsä on ohjannut yli vuosikymmenen niin harrastajia, alan opiskelijoita kuin ammattilaisiakin. Viimeisimpiä Jämsän ohjauksia ovat olleet muun muassa Salon Teatterille dramatisoitu ja ohjattu Liian paksu perhoseksi (2022), Linnateatterissa ensiesitetty Maailman ympäri 80 päivässä (2022) sekä muun muassa Suomen Kansallisteatterissa nähty Silkkipaperitaivas (2021).

Ronja, ryövärintytär (Inke Koskinen) / Kuva: Karri Harju

Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Inke Koskinen on valmistunut Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta 2021. Taiteellisen opinnäytetyönsä Koskinen teki Ofelian roolissa TTT:n rockmusikaalissa Hamlet (2020). Koskinen on vieraillut myös Pyynikin kesäteatterissa esityksissä Tohvelisankarin rouva (2021) sekä Tatun ja Patun Suomi (2019) ja hänet on nähty myös lukuisissa Turun Nuoren Teatterin esityksissä, viimeisimpänä Tuhat ja yksi paljastusta (2018).

Birk (Kasper Korpela) / Kuva: Karri Harju

Syksystä 2021 lähtien Nätyllä eli Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa opiskellut Kasper Korpela on näytellyt viime vuosina useissa musikaaleissa niin Varsinais-Suomessa kuin pääkaupunkiseudullakin. Korpelan viimeisimpiin töihin lukeutuvat Savoy-teatterin West Side Story (2021) sekä Aleksanterin Teatterin Hair (2020). Varsinais-Suomessa Korpela on esiintynyt muun muassa Teatteri Provinssin Tohtori Zivagossa (2019) sekä Salon Teatterin Myrskyluodon Maijassa (2019).