RONJA, RYÖVÄRINTYTÄR

Astrid Lindgrenin klassikkoromaani taipuu ennennäkemättömäksi musiikkinäytelmäksi Vartiovuorella kesällä 2023, kun koko perheen kesäteatteri tuo ensi-iltaan Magnus Lindmanin dramatisoinnin
Ronja, ryövärintyttärestä. Kyseessä on Lindmanin dramatisoinnin suomenkielinen kantaesitys. Käännöksen tekee Kaisa Lundán. Näytelmän musiikit on säveltänyt Peter Adolfsson ja näytelmän Vartiovuorelle ohjaa Janne Jämsä.

”Minulle Ronjan suurin oivallus on se, että muutos parempaan on aina mahdollinen”, kertoo ensimmäistä kertaa Vartiovuorelle ohjaava Jämsä. ”Yleensä me ihmiset suhtaudumme muutoksiin tai ylipäätänsä meille vieraisiin asioihin kielteisesti.”  Jämsän mukaan uusien asioiden äärellä oleminen on aina pelottavaa, mutta se on myös äärimmäisen inhimillistä. ”Voittaaksemme pelkomme, tarvitsemme Ronjan kaltaisia vilpittömiä esikuvia, jotka pohjimmiltaan uskovat hyvään, kykenevät näkemään ja kokemaan ympärillään kauneutta sekä haluavat tehdä maailmasta paremman paikan.”

Ronja, ryövärintytär on vauhdikas koko perheen musiikkinäytelmä rohkeasti omaa polkuaan kulkevasta Ronjasta, jonka ääretön viisaus avaa lopulta aikuistenkin silmät näkemään ympäristönsä kauniimmin. 

”Ronjan tarina kannustaa meistä jokaista suhtautumaan ympäröivään maailmaamme innostuneesti, vilpittömästi ja empaattisesti. Siksi se on täydellinen satu juuri kaikenikäisille – niin lapsille kuin aikuisillekin”, hymyilee Jämsä.

Turun Kesäteatteria ylläpitävän Turun Työväen Teatterin kannatusyhdistys ry.:n  puheenjohtaja Taru Pätäri on tyytyväinen: “Tänä kesänä pääsimme toteuttamaan oman produktion kahden vuoden tauon jälkeen. Peter Pan ylsi lipunmyyntitavoitteeseen, josta olemme todella iloisia. Ronjan tarina jatkaa edellisen kesän teemaa uskosta seikkailuihin, uskosta keijuihin ja tasa-arvoiseen maailmaan. Teatterilla on vahva luotto Ronjan tarinaan; meille on tulossa jälleen upea kesä Vartiovuorelle.”

Näytelmän keskeisissä rooleissa nähdään Varsinais-Suomesta kotoisin olevia nuoria teatterialan ammattilaisia. Ronjan roolissa nähdään nykyisin Tampereen Työväen Teatterin vakituiseen näyttelijäkuntaan kuuluva Inke Koskinen, joka on näytellyt samaisen roolin Turun Nuoressa Teatterissa kymmenen vuotta sitten. Birkin rooliin on kiinnitetty Kasper Korpela, joka opiskelee parasta aikaa Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa (Näty). 

Tekijät

Perustuu Astrid Lindgrenin romaaniin
Sovitus / Magnus Lindman
Suomennos / Kaisa Lundán
Musiikin sävellys / Peter Adolfsson
Ohjaus / Janne Jämsä
Lavastus / Teemu Loikas
Pukusuunnittelu / Marjo Haapasalo
Musiikin sovitus ja toteutus / Kari Mäkiranta
Koreografia / Eeva-Liisa Louhi
Äänisuunnittelu / Mikko M. Koskinen
Kampaus-maskeeraus-suunnittelu / Alisa Oksanen
Rekvisiitta / Jutta Pantsu
Taistelukohtaukset / Iiro Heikkilä

Rooleissa

Inke Koskinen
Kasper Korpela
Teemu Aromaa
Emmi Kangas
Marko Keskitalo
Jarkko Kallionpää
Salla Vahtera
Miia Wakonen
Pepe Hakala
Ville-Matias Roisko
Aino Honkanen
Onni Heinonen
Helka Tanskanen
Eedi Roisko
Onni Petäjä
Ilona Petäjä
Enia Roisko
Kauko Luttinen
Urho Kallionpää

Ikärajasuositus yli 5-vuotiaille (alle 3-vuotiaat maksutta sylissä)

Esityksen kesto noin 2h (sis. väliajan 20min)

Lipunmyynti lippupisteen kanavissa – osta liput tästä!

Tervetuloa viihtymään vehreälle Vartiovuorelle!

ENSI-ILTA 16.6.2023  I  ESITYKSET 12.6.-12.8.2023

Ronja, ryövärintyttären ohjaaja Janne Jämsä / Kuva: Karri Harju

Janne Jämsä on Tampereella asuva teatteriohjaaja ja tuottaja sekä perustamansa Suomen Kiertueteatterin teatterinjohtaja. Jämsä on ohjannut yli vuosikymmenen niin harrastajia, alan opiskelijoita kuin ammattilaisiakin. Viimeisimpiä Jämsän ohjauksia ovat olleet muun muassa Salon Teatterille dramatisoitu ja ohjattu Liian paksu perhoseksi (2022), Linnateatterissa ensiesitetty Maailman ympäri 80 päivässä (2022) sekä muun muassa Suomen Kansallisteatterissa nähty Silkkipaperitaivas (2021).

Ronja, ryövärintytär (Inke Koskinen) / Kuva: Karri Harju

Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Inke Koskinen on valmistunut Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta 2021. Taiteellisen opinnäytetyönsä Koskinen teki Ofelian roolissa TTT:n rockmusikaalissa Hamlet (2020). Koskinen on vieraillut myös Pyynikin kesäteatterissa esityksissä Tohvelisankarin rouva (2021) sekä Tatun ja Patun Suomi (2019) ja hänet on nähty myös lukuisissa Turun Nuoren Teatterin esityksissä, viimeisimpänä Tuhat ja yksi paljastusta (2018). Tulevalta kesältä Inke odottaa eniten kivoja työkavereita, kohtaamisia katsojien kanssa ja kesäiltoja Turun kauniissa jokirannassa! Ja pyöräretkiä ja piknikkejä! Ja uimista, sitä Inke odottaa kovasti! Turussa on nimittäin paljon loistavia uimapaikkoja.

Birk (Kasper Korpela) / Kuva: Karri Harju

Syksystä 2021 lähtien Nätyllä eli Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa opiskellut Kasper Korpela on näytellyt viime vuosina useissa musikaaleissa niin Varsinais-Suomessa kuin pääkaupunkiseudullakin. Korpelan viimeisimpiin töihin lukeutuvat Savoy-teatterin West Side Story (2021) sekä Aleksanterin Teatterin Hair (2020). Varsinais-Suomessa Korpela on esiintynyt muun muassa Teatteri Provinssin Tohtori Zivagossa (2019) sekä Salon Teatterin Myrskyluodon Maijassa (2019). Tulevalta kesältä Kasper odottaa eniten sitä, että pääsee asumaan vihdoin Turussa! Kasper on viettänyt Turussa paljon aikaa ja odottaa pääsevänsä istumaan turkulaisten ystäviensä kanssa jokilaivoille.

Matias (Teemu Aromaa)

Matiaksen roolissa loistaa upea Helsinkiläinen freelance-näyttelijä Teemu Aromaa, joka ihastutti TKT:n Hobitissa Bilbo Reppulina. Hän on esiintynyt teattereiden ohella elokuvissa ja tv-sarjoissa. Tällä hetkellä Teemu vierailee Porin Teatterissa esityksessä Tulitikkutehtaan tyttö. Tulevalta kesältä Teemu odottaa eniten uutta työporukkaa. Työporukalla Teemu tarkentaa tarkoittavansa tällä koko teatterin henkilökuntaa, sillä ihmiset tekevät teatterin.

Loviisa (Emmi Kangas) / Kuva: Peter Sebastian

Loviisan roolissa nähdään solistisia tehtäviä ja näyttelijäkiinnityksiä eri teattereissa, konserteissa ja tapahtumissa ympäri Suomea ja maailmaa tehnyt häikäisevä Emmi Kangas. Tulevalta kesältä Emmi odottaa eniten työskentelyä vanhojen rakkaiden ystävien kanssa, sekä uusien tuttavuuksien, joista hän on kuullut pelkkää hyvää. Emmi odottaa myös sitä, että saa tehdä teatteria lapsiyleisölle, sillä viime kerrasta on hänelle vuosia. ”Saan omat muksut katsomaan, mitä se äiti oikeen työkseen tekee!” kertoo Emmi.

Kalju-Pietu (Marko Keskitalo) / Kuva: Laura Malmivaara

Kalju-Pietuna ihastuttaa näyttelijä Marko Keskitalo. Markolla on kertynyt runsaasti rooleja eri teattereista, kameran edestä leffoissa/tv-sarjoissa ja lisäksi hän on erikoistunut stunt-roolien tekemiseen. Tulevalta kesältä Marko odottaa ihanaa, pulppuavaa ja raikasta esitystä, kohtaamisia uusien ihmisten kanssa sekä aurinkoa, lämpöä ja hyvää mieltä.

Borka (Jarkko Kallionpää)

Matiaksen vastustajaryöväriä Borkaa esittää Vartiovuoren luottopakki Jarkko Kallionpää. Uskoisitko, että Jarkko esitti Borkaa Vartsikassa jo 1994! Tulossa onkin Jarkolle kesä nro 26 Vartiovuorella. Tulevalta kesältä Jarkko odottaa villin seikkailun tekoa hienon ryhmän mukana.

Undis (Salla Vahtera)

Borkan rinnalla Undiksen roolissa valloittaa monessa eri teattereissa nähty, nyt ensi kertaa Vartiovuorella näyttelevä Salla Vahtera. ”En ole esiintynyt koskaan ennen Vartiovuorella, mutta haaveillut ja unelmoinut siitä noin 18 vuotta. Älkää tekään luopuko koskaan unelmistanne sillä ne kyllä nähtävästi toteutuu. NYT MÄ OLEN TÄÄLLÄ!!!” iloitsee Salla. Salla odottaa kesältä hyviä yleisösaaliita ja omaa ihanaa, tiivistä ja hulvatonta rosvoyhteisöä.

Ryöväri (Miia Wakonen)

Miia Wakonen on turkulainen näyttelijä/koomikko/yleisötyöntekijä/teatterityöläinen. Hän on tehnyt enimmäkseen lasten/koko perheen teatteria, muun muassa 10 vuotta Viiru-kissan nahoissa Turun Kaupunginteatterissa. Osana Vartsikan perhettä Miia on ollut jo 28 vuotta tehden kaikkia mahdollisia töitä. Tänä vuonna hän on avustanut esimerkiksi puvustuksen valmistuksessa. Tulevalta kesältä Miia odottaa sitä, miten teatteri herää taas eloon ja kokoaa uuden ”perheen” leikkimään yhdessä. Miia odottaa myös tapaavansa taas lapsiyleisön. ”Viime kesänä moni nuorimmista katsojista oli koronavuosien takia ihan ensimmäistä kertaa elämässään teatterissa, ja miten innolla elivätkään mukana. Siksi tätä tehdään”, kertoo Miia.

Ryöväri (Pepe Hakala)

Pepe Hakala on turkulainen näyttelijä, näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Vartiovuorella Pepe nähdään ensimmäistä kertaa, josta hän on itse erittäin innoissaan. Tulevalta kesältä Pepe odottaa eniten huikeata työryhmää, josta hän sattuu tuntemaan entuudestaan jo monia. Vanhoja tuttuja, uusiin ihmisiin tutustumista, yhdessä tekemistä ja esiintymisestä nauttimista, näitä Pepe odottaa. innolla. Ja totta kai yleisöä!

Ryöväri (Ville-Matias Roisko)

Alunperin Lahdesta kotoisin oleva Ville-Matias Roisko on parin vuosikymmenen ajan turkulaistunut baseballin Suomi-sarjan All Star-joukkueessa esiintynyt teatterin monitoimitoohottaja. Viime kesänä Ville nähtiin ensimmäistä kertaa Vartsikan lavalla merirosvon roolissa. Tulevalta kesältä Ville odottaa eniten grillimakkaraa ja sinappia, om nom nom!